Öar

Öar nära Krabi och Ao Nang

Runt om Ao Nang finns det många öar att besöka. Några av dessa är

• Chicken Island
• Koh Jum
• Koh Lanta
• Koh Poda
• Phi Phi Island

Det är enkelt och billigt att utforska Thailands södra skärgård. Longtailbåtar trafikerar kortare sträckor och färjetrafik längre sträckor. Var och varannan minut lämnar båtar hamnar i Krabi och Ao Nang för att slussa turister till öar i skärgården. Priser varierar beroende på sträcka men anses vara obetydliga för en genomsnittlig svensk turist. Nedan kan du läsa mer om öar att besöka.

Chicken Island

Bara ett stenkast söder om Koh Poda ligger Chicken Island. Ön har fått sitt namn efter den klippa på ön som liknar en fågel. Det korta avståndet från den Koh Poda gör Chicken Island till en perfekt dagsutflykt för barnfamiljen. Chicken Island är liten till ytan men här finns otroligt vacker natur att utforska.

Koh Jum

Bästa sättet att ta sig till Koh Jum är med longtailbåt. Ön saknar moderniteter som luftkonditionering och eftersom få turister besöker ön kan du hitta lugnet i en av många bungalows på ön. Koh Jum ligger söderut och är en bortglömd och liten pärla i den thailändska skärgården. Ta dig tid att besöka Koh Jum.

Koh Lanta

Två timmar från Krabi ligger Koh Lanta som utgörs av två större öar, Lanta Yai och Lanta Noi, och ett gäng mindre öar. Koh Lanta är ett litet paradis på jorden och hit kommer turister för att koppla av samt njuta av klarblåa vatten och vita stränder. Den västra sidan är turistanpassad med moderna resorter medan den östra sidan har sparat det genuina Thailand till omvärlden.

Koh Poda

Ungefär en halvtimme med longtailbåt från fastlandet vilar Koh Poda, en liten kalkstensö som charmat turister. Ön är cirkelformad och mäter en kilometer i diameter. Palmer och vita sandstränder trängs på den lilla ön som ramas in av ett vykortsvackert korallrev. Tyvärr finns inget boende på Koh Poda. Hit kommer framför allt turister som gärna vill dyka och snorkla på semestern.

Loh Dalum Bay

Vid Phi Phi Dons landtunga finns två bukter. Den ena heter Loh Dalum Bay. Många turister reser härifrån till Monkey Bay där man kan både snorkla och träffa vilda apor. Ett tips är att hålla sig på behörigt avstånd från aporna som kan upplevas som något aggressiva, eller snarare intensiva. Från Loh Dalum Bay tar du dig även med enkelhet till Phi Phi Dons utkiksplats på 186 m höjd.

Phi Phi Island

Två timmars båtresa tar dig från Ao Nang till Phi Phi Island som är ett paradis om du älskar att dyka och snorkla. Phi Phi Islands – som består av öarna Phi Phi Don och Phi Phi – är ett av Thailands mest populära resmål. Atmosfären är harmonisk och här finns inte heller några vägar. Du tar dig enklast runt Phi Phi Islands med lontailbåt. Phi Phi Islands är ett måste att besöka.

Phi Phi Don

På Phi Phi Don hittar du stränderna Laem Tong Beach, Loh Dalum Bay och Long Beach. Hit vallfärdar turister från hela världen för att dyka och snorkla i det klarblåa vattnet som omfamnar ön. Du kan välja att bo i slott eller koja, det vill säga på en lyxig resort eller i en billig bungalow. Vad föredrar du? Här kan du även prova på cliff jumping från klippor som är sex till 16 meter höga.

Phi Phi Leh

Om du tar dig en och en halv kilometer söder om Phi Phi Don kommer du till Phi Phi Leh. Enklaste sättet att ta sig hit är med longtailbåt eller speedboat. Här spelades The Beach med Leonardo di Caprio in i slutet på 90-talet. Maya Bay har hundra meter höga kalkstensklippor och vackra stränder att erbjuda turister. Bukten är ett korallrev och lämpar sig därför väl för snorkling.

Viking Cave

På Phi Phi Leh kan du besöka Viking Cave eller Tham Phraya Nak som den egentligen heter. Namnet kommer från de förhistoriska målningar av vikingaskepp som grottan utsmyckats med. Passa på att besöka Viking Cave om och när du är på Phi Phi Leh. Rekommenderas!

Öar